Hur fungerar

ORIENTERING

Under HilleSprinten kommer det finnas möjlighet till en snabbgenomgång i hur orientering fungerar, så inga förkunskaper krävs. Tycker du det är intressant att läsa på innan så följer här lite information.

Orientering går kortfattat ut på att med hjälp av en karta hitta utsatta kontroller så snabbt som möjligt och i rätt ordning. Det finns fyra olika grenar inom orientering:

  • OL - Orienteringslöpning, detta är den vanligaste och som de flesta tänker på när man nämner orientering, alltså att man springer och orienterar.
  • MTBO - Mountainbikeorientering, man orienterar och tar sig fram på en cykel.
  • SkidO - Skidorientering, man orienterar och tar sig fram på skidor.
  • PreO - Precisionsorientering, här är kartkunskapen i fokus. Vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar. Du ska avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen.

HilleSprinten faller inom OL-grenen. Man kan dela in OL-grenen i två discipliner, skogsorientering och sprintorientering. Skogsorientering är precis som det låter orientering ute i skogen, medan sprintorientering är inom tätbebyggelse. I skogsorientering springer man oftast längre sträckor än vad man gör i sprintorientering. Inom både skogsorientering och sprintorientering finns olika typer av tävlingsformat, nedan följer några exempel:

  • Individuella lopp - man tävlar för sig själv i långdistans, medeldistans eller sprintdistans.
  • Stafetter - man tävlar i lag och springer varsin sträcka och växlar över till nästa lagmedlem.
  • Nattorientering - man orienterar i mörker och har pannlampa till hjälp för att hitta rätt.

Oavsett om man springer skogsorientering eller sprintorientering så måste man ta kontrollerna i nummerordning 1, 2, 3 osv. Gör man inte det, tar fel kontroll eller missar någon kontroll blir man inte godkänd. Detta kontrolleras via det elektroniska stämplingssystemet som registrerar de kontroller man stämplar vid. Efter målgång läses stämplingschippet (kallad pinne) av och man får resultatet och ser om man har tagit alla kontroller eller inte.


Kontroller & kodsiffra

Vid tävlingar och även vid HilleSprinten finns det många kontroller utplacerade. För att hålla reda på så att man tar rätt kontroll så finns det på varje stämplingsenhet en individuell kodsiffra (se bild under rubriken stämpling, den kontrollen har kodsiffran 31). Kontrollsiffran finns att hitta i kontrollbeskrivning som finns tryckt på kartan, se bild för exempel på hur en kontrollbeskrivning kan se ut. Där ser man vilken kodsiffra respektive kontroll har. 
När man kommer fram till en kontroll kollar man att kodsiffran på stämplingsenheten och kodsiffran i kontrollbeskrivningen stämmer överens. Om inte, är man vid fel kontroll. 


Stämpling

Numera använder man ett elektroniskt stämplingssystem när man orienterar. På fingret har man ett stämplingschip som kallas för "pinne". Denna pinne registrerar alla stämplingar som görs vid kontrollerna. Pinnen läses sedan av efter målgång för att kontrollera att man klarat banan samt på vilken tid man har gjort det. 
Vid kontrollerna sitter en stämplingsenhet med ett hål i som man stoppar pinnen i, och håller den där i tills stämplingsenheten blinkar och piper, då har registreringen slutförts. 


Kartan

Kartan för skogsorientering och sprintorientering skiljer sig åt en del när det kommer till karttecken och färger. Till HilleSprinten kommer en sprintkarta ritad på hobbynivå av mig Linus att användas.

Skala & ekvidistans

Skalan innebär hur många gånger kartan är förminskad,
skala 1:3 000 innebär att kartan är förminskad 3 000 gånger.
1 centimeter på kartan motsvara 30 meter i verkligheten.

Ekvidistans är höjdskillnaden mellan två höjdkurvor (brunna tunna streck) på kartan. Ekvidistans 2 meter innebär alltså att det är 2 meter i höjdskillnad mellan höjdkurvorna. 

Karttecken & -färger

För att illustrera terräng och föremål på kartan använder man olika färger och tecken. Vid HilleSprinten kommer det finnas möjlighet att få med sig en beskrivning av de vanligaste färgerna och tecknen. När man har anmält sig kommer man också få detta dokument för att kunna läsa på innan om vill.

Uppåt på kartan är åt norr, de tunna svarta linjerna som löper över kartan som kallas meridianer och går i nordsydlig riktning.

Vill du lära dig mer om orientering? Läs mer på Svenska Orienteringsförbundets hemsida under fliken "Börja orientera".

© 2022 HilleSprinten. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång